Του Γιώργου Μανδαλάκη
Ήταν Απρίλιος του 2014 όταν μετά το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι δημότες Ηρακλείου έδωσαν το ρόλο της ελάσσονος αντιπολίτευσης στη δημοτική μας κίνηση «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες» με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό. Εκλέξαμε 5 δημοτικούς συμβούλους, αν και λάβαμε ποσοστό άνω του 20%. Με τον νέο νόμο του Κλεισθένη και την απλή αναλογική, ο αριθμός των συμβούλων μας θα ήταν διπλάσιος. Τι σημαίνει αυτό σε όρους άσκησης έργου; Σημαίνει ότι η ενισχυμένη πλειοψηφία της εκλεγμένης Δημοτικής Αργής είχε 29 συμβούλους, εκ των οποίων σχεδόν τα 2/3 ορίστηκαν σε κάποια θέση αντιδημάρχου, εντεταλμένου συμβούλου, προέδρου-αντιπροέδρου σε δημοτικές εταιρείες. Εμείς με τους 5 δημοτικούς συμβούλους, έπρεπε να ελέγξουμε τη Δημοτική Αρχή και ταυτόχρονα να προτείνουμε παρεμβάσεις για τα προβλήματα της πόλης και των δημοτών.
Η επιλογή που κάναμε με τον Ηλία ήταν να συμμετέχουμε σε όλες τις επιτροπές και τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, όπου μας επιτρεπόταν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και λόγω του μικρού αριθμού εκλεγμένων συμβούλων, τη συμμετοχή των ίδιων ατόμων σε πολλές θέσεις ταυτόχρονα. Έτσι, σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, υπήρχε κάποια συνεδρίαση, είτε Δημοτικού Συμβουλίου είτε οικονομικής επιτροπής άλλα και των άλλων επιτροπών και διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών. Από τότε, λοιπόν, ξεκίνησε η καθημερινή επαφή μας και ο συντονισμός με τα μέλη της δημοτικής μας κίνησης. Η πορεία αυτή, μέσα στην πενταετία, πρέπει να αναλυθεί κατά τη γνώμη μου και να γίνει γνωστό στους δημότες πως χειριστήκαμε το ρόλο μας.
Αυτό που κάποιοι δεν περίμεναν ήταν ότι, όπου συμμετείχαμε, είμαστε «διαβασμένοι» και προετοιμασμένοι κατάλληλα. Μελετούσαμε τα θέματα σε βάθος, όπως λέω και στους μαθητές μου να κάνουν. Ιδιαίτερα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην οικονομική επιτροπή, όπου οι συνεδριάσεις ήταν πιο τακτικές, η παρουσία μας ήταν ιδιαίτερα αισθητή. Τα θέματα πολλές φορές ξεπερνούσαν τις 300 σελίδες με τα συνοδευτικά τους. Με τον Ηλία Λυγερό και τις θεματικές επιτροπές της κίνησης, αποκτήσαμε γνώσεις σε θέματα διαφόρων επιστημονικών πεδίων. Αποκτήσαμε γνώσεις σε θέματα οικονομικά, διαχείρισης απορριμμάτων, ύδρευσης-άρδευσης, πολεοδομικά, τεχνικά, κυκλοφοριακά και πολλά άλλα. Μπορώ να πω πλέον με σιγουριά ότι η μελέτη που γινόταν και η προσέγγιση των θεμάτων από διάφορες σκοπιές μάς έδωσε μια τεράστια εμπειρία και γνώση. Έτσι, κάναμε προτάσεις, ασκούσαμε κριτική και ευτυχώς αυτό το έχουν αναγνωρίσει φίλοι και πολιτικοί αντίπαλοι. Βέβαια το εκλογικό σύστημα που υπήρχε και θα αλλάξει με την απλή αναλογική, δεν ενίσχυε τη σύγκλιση των απόψεων μεταξύ των παρατάξεων. Ο «κυβερνών» είχε και το καρπούζι και το μαχαίρι. Οι προτάσεις μας είτε έμειναν απλώς καταχωρημένες στα πρακτικά των συνεδριάσεων είτε υλοποιήθηκαν με μεγάλη χρονική καθυστέρηση. Διαγωνισμός και λύση χρηματοδότησης της λειτουργίας του πολιτιστικού κέντρου, μείωση τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, μη ανάγκη αύξησης των ανταποδοτικών τελών, πρόταση πολιτιστικής πρωτεύουσας, σχέδιο για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, προτάσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων, αξιοποίηση πόρων ΕΣΠΑ και Φιλόδημου και πολλών άλλων.
Επιδιώξαμε τον διάλογο μεταξύ της ομάδας των Ενεργών Πολιτών. Αν και οι αλλαγές στη κεντρική πολιτική σκηνή όλη αυτή την πενταετία ήταν πολλές, ο Ηλίας ως επικεφαλής και εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι παραμείναμε προσηλωμένοι στη στόχευση που είχε τεθεί εξ αρχής. Αυτοδιοικητική παράταξη για το συμφέρον της πόλης και των δημοτών. Εκεί εκλεχτήκαμε, εκεί μείναμε, εκεί συνεχίζουμε.
Ο Ηλίας Λυγερός ως εκλεγμένος στην περιφερειακή ένωση των δήμων της Κρήτης αναγνωρίστηκε τόσο για τη συμμετοχή του όσο και για τις παρεμβάσεις του για τα γενικότερα ζητήματα της αυτοδιοίκησης Κρήτης. Αυτό οφείλεται στο επάγγελμα του αφού ως μηχανικός ξέρει να βρίσκει λύσεις και να ξεπερνάει τα καθημερινά προβλήματα.
Με την πάροδο του χρόνου, συνειδητοποίησα ότι η προσέγγιση με τους δημότες που με πλησίαζαν ήταν πολύ πιο εύκολη, καθώς ήξεραν ότι εμείς έχουμε κάτι να προτείνουμε. Αυτή πιστεύω είναι και η διαφορά μας ως παράταξης. Δεν βλέπουμε την ενασχόλησή μας με τα δημοτικά πράγματα ως μια ευκαιρία προσωπικής εξέλιξης ή ως ένα σκαλοπάτι για την επίτευξη άλλων στόχων. Δεν βάλαμε ποτέ το προσωπικό συμφέρον πάνω από την παράταξη και τους δημότες.
Βλέποντας αντίστοιχες παρατάξεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι διαφέρουμε κατά πολύ, κι αυτό είναι κάτι που πηγάζει από τη σωστή συνεργασία και χημεία που έχουμε μεταξύ μας.
Ο καθένας από εμάς τώρα που πλησιάζουν οι επόμενες εκλογές, θα κριθεί για το τι έκανε σε σχέση με τον ρόλο που είχε. Οι δημότες θέλουν να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους και να δουν ένα σχέδιο να υλοποιείται προς όφελός τους. Το συμφέρον της πόλης δεν είναι τα μικροπολιτικά παιχνίδια και οι προσωπικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις. Κάποια στιγμή πρέπει να αποκτήσει ρόλο και η ικανότητα δίνοντας την ευκαιρία σε αυτούς που έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους.
Οι Ενεργοί Πολίτες καλούν σε συμπόρευση όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κινήσεις και προσωπικότητες του Ηρακλείου για να δημιουργήσουμε μια πόλη που θα είναι αντάξια των προσδοκιών των δημοτών της. Μία πόλη όπου όλοι θα χαιρόμαστε να ζούμε σε αυτή.
- Ο Γιώργος Μανδαλάκης είναι Δημοτικός Σύμβουλος, εκλεγμένος με την παράταξη «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες»